Ametyst
Egenskaber
Ametyst er den lilla variation af Kvarts. Den findes i en vifte forskellige lilla nuancer som violet, lilla og lavendel. Læs videre hvis du vil vide mere om Ametyst!

Fødselssten
Ametyst er februars fødselssten. At bære sin fødselssten siges at bringe lykke. Man kan bære sin egen fødselssten som lykkeamulet eller sin kæres fødselssten som kærlighedssymbol.

Bryllupsdag
Mange ædelsten er tilknyttet en særlig årsdag. Smykker med ametyst gives i gave på 6. bryllupsdag.

Symbolik
Ametyst er ædelsten for mod og spiritualitet. Bær et smykke med ametyst når du skal samle mod. Ametyst siges at rense auraen og er derfor en god ædelsten for meditation. Man siger også at Ametyst gør dens bærer mild og elskværdig.

Legende
Legenden fortæller at ametysten blev skabt af vinens gud, Bacchus. Han havde set sig vred på de dødelige og svoret at den næste, der krydsede hans vej ville blive spist af tigre. Han blev mødt af en smuk ung pige ved navn Ametyst, der var på vej for at tilbede gudinden Diana. Da Diana kendte til Bacchus' løfte, forvandlede hun Ametyst til en søjle af klar kvarts, for at beskytte hende mod tigrenes angreb. Da Bacchus så dette, fortrød han sin ondskab og hældte vin over Ametyst, der efterlod hende med den smukke lilla farve.

Gemmologi
Ametysten er en Kvarts ædelsten. Kvarts er farveløs, men når den påvirkes af jordens elementer under dens dannelse kan den tage en lilla farve. Når kvarts har taget en lilla farve betegnes den som Ametyst. Når man måler en ædelstens hårdhed, bruger man Mohs Hårdhedsskala. Skalaen varierer fra 1-10, hvor 10 er den hårdeste - her ligger diamanten, der er den hårdeste ædelsten. Ametyst ligger på 7 på Mohs Hårdhedsskala.
Namaste