Turmalin
Hvad er Turmalin?

Turmalinen har ét af de bredeste farvespænd der findes blandt ædelsten. Den kan findes i næsten alle farver. Turmainens navn stammer fra det Sinhalesiske ord ”Toramalli” - et ord for ædelsten i forskellige farver. Den har tilmed fået kælenavnet ”regnbue ædelstenen”. Læs videre hvis du vil vide mere om Turmalin!

Oktobers fødselssten

Turmalin er, sammen med Opal, fødselssten for oktober måned. At bære sin fødselssten siges at bringe lykke. Man kan bære sin egen fødselssten som lykkeamulet eller sin kæres fødselssten som kærlighedssymbol.

Symbolik

Turmalin er ædelsten for tolerance og medfølelse. Man siger derfor at den sætter fokus på forståelse - både af andre og af dig selv. Turmalin er også en selvtillids sten, der er fuld af inspiration og positiv energi.

Historie

Det siges at enkekejserinden Tzu Hsi af Kina havde en forkærlighed for Turmalin, hvilket gjorde den særligt populær i den sidste halvdel af 1800-tallet. Ædelstenen blev ikke kun sat i fine smykker, men blev også sat i dyrebare pynteobjekter.

Bryllupsdag

Mange ædelsten er tilknyttet en særlig årsdag. Smykker med Turmalin gives i gave på 8. bryllupsdag.

Farver

Det er Turmalinens mange stærke farver, der gør den særligt eftertragtet. Turmalin med flere farver i en enkelt ædelsten er ikke ualmindeligt. Turmalin har forskellige kaldenavne alt efter dens farve.

Rubellit Turmalin (rød-lilla), Chrom Turmalin (intens grøn), Vandmelon Turmalin (grøn yderst og rød inderst), Parti Turmalin (turmalin med mere en én farve).

Indeslutninger

Turmalin er en ædelsten med forholdsvis mange indeslutninger - altså bitte små sprækker inde i ædelstenen, sommetider formet som små fjer. Helt klare turmaliner uden indeslutninger er særligt kostbare.

Gemmologi

Turmalin består af grundstofferne silikat, bor og aluminium. Dens farve afgøres af hvilke andre grundstoffer, der påvirker mineralet under dets dannelse. Turmalin ligger på 7-7.5 på Mohs hårdhedsskala. Turmalin kan udvindes i Brasilien, USA, Sri Lanka, Rusland, Madagaskar, Tanzania, Mozambique og Afghanistan.