Malakit
Hvad er malakit?

Malakit er en smuk grøn ædelsten, der kendetegnes ved et unikt mønster af bølgende bånd gennem stenen. Den får sit navn fra det græske ord for planten katost, “molochitus”, grundet malakittens lighed til plantens blade. Læs videre hvis du vil vide mere om Malakit! 

Shop alle vores smykker med Malakit her.

Malakittens symbolik

Malakit er ædelsten for loyalitet, lederskab, visdom, balance og fred. Den forbindes også med transformation, og siges at have en helende kvalitet, der fjerner negativ energi og balancerer krop og sjæl. Derfor kan malakit være en god følgesvend til en, der gennemgår forandringer.

Historisk betydning

Mange kulturer gennem historien har værdsat Malakit. Den grønne ædelsten har været anvendt som en beskyttende amulet siden oldtiden, og menes at have været minet i Egypten så langt tilbage som 3,000 år f.Kr. Oldtidens egyptere anvendte Malakit til pynt og smykker, men malede også ædelstenen til pulver, der blev anvendt til kosmetik og som pigment i maling. Malakit var også særdeles populær hos de russiske zarer i 1900-tallet, der havde skulpturer, vaser og et helt rum i Vinterpaladset i Skt. Petersborg dedikeret til ædelstenen.

Legende

I oldtidens Grækenland mente man, at Malakit kunne beskytte en mod sygdom, hvis ædelstenen var placeret under puden, mens man sov, eller hvis den blev båret døgnet rundt. I oldtidens Egypten, var Malakit associeret med døden og genopstandelse, såvel som nyt liv og fertilitet. Her var en udbredt tro også, at efterlivet lignede deres jordlige liv, men var uden smerte og lidelse, og refererede til dette sted som “Malakittens marker”

Gemmologi

Malakit er kendt for sin dybe grønne farve og formationer af lyse bånd. Malakit kan også findes i blå og gule farver, alt efter hvilke grundstoffer den påvirkes af under dens dannelse. Ædelstenen opstår typisk i revnerne på en kalksten og findes tæt på kobberminer - den får også sin grønne farve fra dette grundstof.

Malakit udvindes mange steder omkring i verden, men de største depoter findes i Rusland og Zambia, men kan også udvindes i Australien, Chile, Congo, Tyskland, Frankrig, Grækenland, Israel, Pakistan og USA. Når man måler en ædelstens hårdhed, anvendes Mohs Hårdhedsskala. Skalaen går fra 1-10, hvor 10 er det hårdeste. Malakit er en relativt blød ædelsten, og måler mellem 3,5 - 4 på Mohs Hårdhedsskala.