Billede af en facetslebet Røg kvarts og en rå røg kvarts ædelsten på beige baggrund

RØG KVARTS

En facetslebet røgkvarts ædelsten

Jordnærhed & ro

Røg Kvarts er en brun variation af kvarts, der kendetegnes af sin fine kølige undertone, der adskiller den fra Whiskey Kvarts og andre brune kvarts, såsom Champagne Kvarts.

Kvinde med guldbelagte lange øreringe med mørke sten fra carré. Kvinden bærer tynde hoops sat med den brune sten røg kvarts og gylden rutil kvarts

SYMBOLIK

Røg Kvarts symboliserer ro, stabilitet, renselse og lettelse. Røg Kvarts siges at lette sindet hjælpe dig med at give slip på frygt. Den siges at lyse op i mørke tider og sende positiv energi ud i sine omgivelser.

Lær mere om symbolik i vores store ædelstensleksikon

Guldbelagte hoops i creol stil med mørke sten fra Carré. De tre sten i øreringen er en røgkvarts ædelsten

SPIRITUALITET

Røg Kvarts er også kendt som en ædelsten for jordnærhed og ro, der angiveligt er god til at holde sin bærer tæt på nuet og virkeligheden, uden at falde ned i et sort hul af bekymring og angst. Ædelstenen siges også at have kræften til at fjerne uønskede og stillestående energier, og detox de stressfulde lag af bærerensliv.

Røg Kvarts får sine kræfter til rodfæstelse, da den menes at have forbindelse til Rod-chakraet, der er det første chakra i vores system og er vores forbindelse til jorden. Dette chakra er forbundet til ‘grounding’, stabilitet og en følelse af sikkerhed.

kvinde med guldbelagte ringe fra carré. To tynde og feminine ringe og en ring med store brune sten.

SÅDAN PASSER DU PÅ DIT SMYKKE MED RØG KVARTS

Røg Kvarts er en mellemhård ædelsten, der er nem at holde smuk i mange år frem. Undgå at udsætte dit smykke med Røg Kvarts for høj varme, da dette kan få farven til at falme og eventuelt danne revner i stenen.

For at rengøre dit smykke med Røg Kvarts, kan du bruge lunt vand, mild sæbe og en blød børste eller klud til at rense om stenen.

Husk, at du altid kan få rengjort dit Carré smykke professionelt hos din Carré butik.

Guldbelagte lange øreringe fra carré med mørke sten. Øreringene er sat med den brune ædelsten røg kvarts og en dråbe af grå labradorit

HISTORISK BETYDNING

I løbet af det 12. århundrede i Kina, blev røg kvarts brugt til at lave linser til solbriller, der blev båret a dommere, for at skjule deres ansigtsudtryk. I Kina lavede man også smukke flasker til opbevaring af snus, udskåret i røg kvarts. Røg kvarts er Skotlands nationale ædelsten, og som en del af de skotske kronjuveler, findes et scepter sat med en stor kugle af røg kvarts.

Sølv smykker fra carré sat med mørke ædelsten fra carré.

LEGENDER

En gammel indisk legende, fortæller historien om et bæger, der var lavet af røg kvarts. Bægeret skulle have evnen til at kurere en hver sygdom, hvis man blot drak af det.

Guldbelagt ring fra carré med store sten. I midten findes en gylden rutil kvarts ædelsten kranset af to brune røg kvarts ædelsten

RØG KVARTS GEMMOLOGI

Røg Kvarts farve varierer i kølige brune toner. Dens farve og bestemmes af de temperaturer og grundstoffer der påvirker ædelstenen når den dannes under jorden. Den udvindes blandt andet i Brasilien, Madagaskar, Mozambique, Australien, USA, Skotland og Schweiz. Når man måler en ædelstens hårdhed, bruger man Mohs Hårdhedsskala. Skalaen varierer fra 1-10, hvor 10 er den hårdeste - her ligger diamanten, der er den hårdeste ædelsten. Røg Kvarts ligger på 7 på Mohs Hårdhedsskala.

Billede af en cabochonslebet Amazonit og en rå Amazonit ædelsten på usynlig baggrund

AMAZONIT

Håb & sandhed

Billede af en cabochonslebet gylden rutil kvart og en rå gylden rutil kvarts ædelsten på usynlig baggrund

RUTIL KVARTS

Udvikling & selvstændighed

Billede af en cabochonslebet Malakit og en rå malakit ædelsten på usynlig baggrund

MALAKIT

Loyalitet, balance & visdom

Billede af en facetslebet champagne kvarts og en rå champagne kvarts ædelsten på usynlig baggrund

CHAMPAGNE KVARTS

Klarhed & manifestation

$(document).ready(function() { $('body').on('click', '[name="checkout"], [name="goto_pp"], [name="goto_gc"]', function() { if ($('#agree').is(':checked')) { $(this).submit(); } else { alert("You must agree with the terms and conditions of sales to check out."); return false; } }); });