Sort Agat
Hvad er Sort Agat?

Agat er navngivet efter floden Achates i Sicilien, der nu er kendt som Dirillo floden. Agat findes i talrige farver og har ofte fantastiske bånd og mønstre. Sort Agat bliver ofte fejltaget for Sort Onyx, men kan tydeligt genkendes på de hvide og grå bånd, der løber gennem stenen og sit voks-lignende ydre i upoleret tilstand. Læs videre, hvis du vil vide mere om den sorte agat!

Shop alle vores smykker med Sort Agat her.

Shop Sort Agat smykker

Sort Agats symbolik

De spirituelle kvaliteter for sort agat inkluderer: Jordnærhed, rolighed, koncentration og beskyttelse. Den sorte agat siges at være en beroligende ædelsten, der hjælper med at lette bekymringer og fremme koncentrationsevnen. Sort agat menes at kunne holde dig nede på jorden - selv igennem stressfulde situationer. Nogle mener også, at den indeholder beskyttende kræfter, hvilket gør den til en særligt god ædelsten at bære i hverdagen.

Historisk betydning

Agaten har længe været en højt elsket ædelsten - I løbet af renæssancen i Europa blev det blandt kongelige populært at samle på udsøgte skåle skåret af stykker af agat. Oldtidens grækere kaldte den sorte agat for krigerens ædelsten og troede på dens beskyttende kræfter. Persiske magikere gik ligeledes også med agat ringe, da de troede at stenen ville gøre dem mere magtfulde. Andre kulturer mente, at stenen kunne kurere slangebid og skorpionstik. 

Legende

Den sorte agat har været mytisk tilknyttet naturen. Tekster fra oldtidens Europa viser, at sort agat dengang har været bundet omkring halsen eller hornene på dyr, for at afgive flere og bedre afgrøder. 

I det gamle Kina, blev agaten regnet for at være en særligt lykkebringende ædelsten. På kinesisk hedder agaten ”Ma Nao”, hvilket betyder ”heste hjerne”, da man mente at agaten stammede fra hjernen af en forstenet hest.

Gemmologi

Agat består af skiftende lag af kalcedon, der fremstår som bånd af forskellige farver. Kalcedon er dannet af mikroskopiske kvarts krystaller, hvilket gør agaten til en del af kvartsfamilien. Tynde skiver af agat kan få nogle lag til at fremstå gennemskinnelige, men generelt vil andre slibninger få ædelsten til at fremstå opak. Agat findes i en bred vifte af farver, hvor farven bliver bestemt af grundstoffer som mangan og jernoxid i ædelstenen. Agatens hårdføre natur gør det også muligt, at kunstigt farve ædelstenen i skønne farver. Agat kategoriseres på 7 ifølge Mohs hårdhedsskala.