Billede af en facetslebet tanzanit og en rå tanzanit ædelsten på beige baggrund

TANZANIT

facetslebet tanzanit ædelsten

Intuition & opfattelse

Tanzanit er den blå, lilla og violette varietet af mineralet zoisit. Ædelstenen er navngivet efter det eneste land, hvor man kan udgrave Tanzanit - Tanzania.

Smilende kvinde med guldbelagte lange øreringe fra carré. Øreringene er sat med tanzanit i tre lange rækker

SYMBOLIK

Tanzanit er ædelsten for intuition og opfattelse. Den er en god ædelsten for sanselighed og bevidsthed, og er en sjælden ædelsten, der siges at hjælpe med at feje gamle mønstre væk og manifestere kræfter til bedre foretagende. 

Lær mere om symbolik i vores store ædelstensleksikon

Guldbelagte halskæder fra carré med farvede sten. Lilla ædelsten er tanzanit, grøn er peridot ædelsten og ferskvandsperler

SPIRITUALITET

Den lilla ædelsten, Tanzanit, siges at facilitetere et højere niveau af bevidstheden samt stimulere intuitionen og opfattelsen. Tanzanitten siges at have healende egenskaber, der hjælper på forskellige spirituelle problemer samt at balancere sindet og kroppen og øge sin bærers vitalitet.

Som en dyb lilla og blå ædelsten, er Tanzanitten forbundet til tredje øje- samt hals-chakraet. Dette er altid et tegn på healing, når en sten arbejder tæt med disse to chakraer. Bær Tanzanit når du er i situationer, hvor du skal bruge ro og arbejde på at bryde gamle mønstre.

Kvinde med guldbelagte halskæder fra carré. En perlehalskæde med ferskvandsperler, en kæde med lilla tanzanit ædelsten, og en lang kæde med grønne, lilla og lyserøde ædelsten og perle.

SÅDAN PASSER DU PÅ DIT SMYKKE MED TANZANIT

For at holde dit Tanzanit smykke skinnende og rent, anbefales det at rengøre det en gang i mellem alt efter hvor ofte du bruger smykket. For at rengøre dit smykke med Tanzanit, så brug lunt vand, mild sæbe og en blød børste til at fjerne snavs og skidt på og omkring stenen. Husk at rense smykket med rent vand efter rengøring, da sæben kan gøre stenen mat, hvis det sidder for længe. Det er ikke anbefalet at bruge ultralyds-eller damprens til at gøre dit smykke med Tanzanit rent.

Husk, at du altid kan få rengjort dit Carré smykke professionelt hos din Carré butik.

Guldbelagt halskæde fra carré med lilla ædelsten. Ædelstenen er en tanzanit ædelsten.

HISTORIE

Tanzanit bliver kun fundet ét sted på jorden, og er en relativt ny opdagelse. Tiffany & Co navngav denne blå-violette varietet af zoisite for at ære Tanzania, hvor ædelstenen først blev opdaget i 1967. Tanzanittens smukke farve bliver aktiveret af varme, og blev derfor først opdaget efter et lynnedslag i den ellers intetsigende brune sten, fik ædelstenen til at skinne i en sjælden blå-violet.

Kvinde med lange guldbelagte øreringe med lilla sten fra carré. Ædelstenen er en tanzanit sten.

PLEOCHROISK ÆDELSTEN

Tanzanit er en pleochroisk ædelsten, hvilket betyder at den viser forskellige farver alt efter hvilken vinkel, man ser den fra. Siden Tanzanit viser forskellige farver, er det muligt for stenskærere at opnå deres ønskede farve ved at skære stenen i en bestemt vinkel. 

Tanzanit kan fås i mange farver, fra blå-violet til kongeblå og lilla.

Guldbelagt halskæde fra carré med farvede sten. Ædelstenene er ferskvandsperle, tanzanit, peridot og solsten.

TANZANITTENS GEMMOLOGI

Tanzanit er den blå-violette variant af en zoisit ædelsten. Tanzanit ligger på 6,5-7 på Mohs hårdhedsskala, der måler ædelstens hårdhed på en skala fra 1-10, og er derfor omtrent samme hårdhed som en kvarts ædelsten.

Tanzanit udvindes kun i Tanzania, højt oppe i Merelani bjergene, der sidder ved foden af Kilimanjaro.

Billede af en facetslebet rosa kvarts og en rå rosa kvarts ædelsten på usynlig baggrund

ROSA KVARTS

Kærlighed & velbehag

Billede af en cabochonslebet Labradorit og en rå labradorit ædelsten på usynlig baggrund

LABRADORIT

Transformation & viljestyrke

billede af en rund ferskvandsperle og en østersskal på en usynlig baggrund

PERLE

Ærlighed & integritet

Billede af en cabochonslebet gylden rutil kvart og en rå gylden rutil kvarts ædelsten på usynlig baggrund

GYLDEN RUTIL KVARTS

Udvikling & beslutsomhed