Tanzanit
Hvad er Tanzanit?

Tanzanit er den blå, lilla og violette varietet af mineralet zoisit. Ædelstenen er navngivet efter det eneste land, hvor man kan udgrave Tanzanit - Tanzania. Læs med, hvis du vil lære mere om den blå ædelsten og shop alt Tanzanit her.

Tanzanit symbolik

Tanzanit er ædelsten for intuition og opfattelse. Den er en god ædelsten for sanselighed og bevidsthed, og er en sjælden ædelsten, der siges at hjælpe med at feje gamle mønstre væk og manifestere kræfter til bedre foretagende. 

Historie

Tanzanit bliver kun fundet ét sted på jorden, og er en relativt ny opdagelse. Tiffany & Co navngav denne blå-violette varietet af zoisite for at ære Tanzania, hvor ædelstenen først blev opdaget i 1967. Tanzanittens smukke farve bliver aktiveret af varme, og blev derfor først opdaget efter et lynnedslag i den ellers intetsigende brune sten, fik ædelstenen til at skinne i en sjælden blå-violet.

Pleochroisk ædelsten

Tanzanit er en pleochroisk ædelsten, hvilket betyder at den viser forskellige farver alt efter hvilken vinkel, man ser den fra. Siden Tanzanit viser forskellige farver, er det muligt for stenskærere at opnå deres ønskede farve ved at skære stenen i en bestemt vinkel. 

Tanzanit kan fås i mange farver, fra blå-violet til kongeblå og lilla.

Gemmologi

Tanzanit er den blå-violette variant af en zoisit ædelsten. Tanzanit ligger på 6,5-7 på Mohs hårdhedsskala, der måler ædelstens hårdhed på en skala fra 1-10, og er derfor omtrent samme hårdhed som en kvarts ædelsten.

Tanzanit udvindes kun i Tanzania, højt oppe i Merelani bjergene, der sidder ved foden af Kilimanjaro.