Opal
Egenskaber

Opal er fødselssten for oktober og har sit navn fra ordet ”opalus”, hvilket betyder 'at se et farveskift'. Den hvide opal består tildels af vand, der er fanget inde i ædelstenen, hvilket skaber dens helt unikke farvespil. Den pink opal har ikke den samme reflekterende kvalitet, men er til gengæld blevet tildelt en cremet pink nuance. Læs videre, hvis du vil vide mere om opal.

Shop alle smykker med Opal her.

Fødselssten

Opal er oktober måneds fødselssten sammen med Turmalin. At bære sin fødselssten siges at bringe lykke. Man kan bære sin egen fødselssten som lykkeamulet eller sin kæres fødselssten som kærlighedssymbol. Læs om oktobers anden fødselssten, Turmalin her.

Symbolik

Opal er ædelsten for kreativitet, frihed, selvudfoldelse og kærlighed. Opal er derfor en ædelsten, der er perfekt til kreative udfoldelser. Opal siges også at være en kærlighedssten - især den Pink Opal siges at være en god for kærlighedsforhold.

Bryllupsdag

Mange ædelsten er tilknyttet en særlig årsdag. Smykker med Opal gives i gave på 14. bryllupsdag.

Historie

Opalen blev særligt populær i midten af 1800-tallet fordi Dronning Victoria af England og hendes døtre havde en forkærlighed for kostbare smykker med denne ædelsten. Opalen steg yderligere i popularitet i art nouveau og art deco perioderne.

Gemmologi

Opal findes i mange farver. Dens farve bestemmes af de temperaturer og grundstoffer der påvirker ædelstenen når den dannes under jorden. Opal kan også have regnbuefarvede reflekser. Dette skyldes vand indkapslet i bittesmå hulrum inden i ædelstenen. Sådanne opaler består af ca. 20% vand. Opalen udvindes hovedsageligt i Australien men findes blandt andet også i Brasilien, USA og Mexico. Når man måler en ædelstens hårdhed, bruger man Mohs Hårdhedsskala. Skalaen varierer fra 1-10, hvor 10 er den hårdeste - her ligger diamanten, der er den hårdeste ædelsten. Opal ligger imellem 5 og 6.5 på Mohs Hårdhedsskala.