Smaragd
Egenskaber

Smaragd er en Beryl ædelsten ligesom Akvamarin og Morganit. Den har sit navn fra det græske ord “smaragdos”, der betyder grøn sten, og er kendt for sin græsgrønne farve.

Shop alle smykker med Smaragd her.

En guld ring med smaragd ædelsten fra carré
Fødselssten

Smaragd er maj måneds fødselssten. At bære sin fødselssten siges at bringe lykke. Man kan bære sin egen fødselssten som lykkeamulet eller sin kæres fødselssten som kærlighedssymbol.

Symbolik

Smaragd er ædelsten for glæde, sandhed, kærlighed, romantik, håb og intellekt. Smaragden siges at holde kærlighedsforhold i balance.

guld ring fra carré sat med opal og smaragd
Bryllupsdag

Mange ædelsten er tilknyttet en særlig årsdag. Smykker med Smaragd gives i gave på 20. og 35. bryllupsdag.

kvinde med guld smykker fra carré sat med smaragd og prasiolit
Historie

Brugen af smaragder kan spores helt tilbage til det gamle Egypten. Her var smaragden et symbol på fertilitet, genfødsel og efterlivet. Den var angiveligt en af Dronning Kleopatras personlige favorit ædelsten.

Gemmologi

Smaragd er en Beryl ædelsten ligesom Akvamarin og Morganit. Den er kendt for sin græsgrønne farve, som den får fra grundstofferne krom og vanadium når den dannes under jorden. Smaragd er en ædelsten der ofte har mange indeslutninger, sommetider i fine mønstre. Smaragd udvindes blandt andet i Columbia, Zambia, Zimbabwe, Rusland, Brasilien, Pakistan og Afghanistan. Når man måler en ædelstens hårdhed, bruger man Mohs Hårdhedsskala. Skalaen varierer fra 1-10, hvor 10 er den hårdeste - her ligger diamanten, der er den hårdeste ædelsten. Smaragd ligger imellem 7.5 og 8 på Mohs Hårdhedsskala.